Anabola steroider är syntetiska varianter på testosteron och används för att hjälpa kroppen att bygga upp vävnader, exempelvis vid svåra brännskador, andra stora vävnadsskador och vid vissa typer av blodbrist. Sedan han började arbeta med dopningspreparat, som polis på 90-talet, har anabola steroider i vanliga läkemedel blivit ovanligare och kontrollen bättre.

Gunnar ansvarar sedan 1994 för Rikskriminalpolisens kartläggning av missbruk och illegal handel rörande anabola steroider och andra läkemedelsdroger både nationellt och internationellt. 1975 förbjöds de och blev klassade som dopingpreparat, och året efter inleddes de första riktiga dopingproven mot anabola steroider. Vissa personer som använder anabola steroider har utan anledning slagit kompisar, tränare, den de är ihop med eller personer som bara råkat gå förbi.

Det går heller inte att veta vilka biverkningar som du kan få. En del biverkningar kan komma långt efter att du har slutat använda dopingpreparatet. Du kan må väldigt dåligt av att använda anabola steroider, men du kan aldrig veta i förväg vad som kommer att hända. Hos kvinnliga användare orsakar testosteron och anabola steroider behåring, lägre stämma, minskade bröst, skallighet, förstorad klitoris, hudproblem och menstruationsrubbningar.

Förr var icke-medicinsk användning av dopningspreparat som anabola steroider mera tydligt kopplat till idrottsutövande på elitnivå men sedan några decennier tillbaka förekommer användning även inom andra aktiviteter såsom gymträning och kroppsbyggnad (2). Kvinnor som tar anabola steroider riskerar att få rubbad menstruation, ökad hårväxt på kroppen, högre hårfäste och en permanent mörkare röst. ”Människor väljer att ta anabola steroider för att det till viss del faktiskt kan förbättra den fysiska prestationen och utseendet”, säger Volkow.

Något paradoxalt är att helt utan steroider så får kroppen rätt grova psykiska och fysiologiska hälsoproblem. Eftersom talgkörtlarna i huden stimuleras av testosteron och anabola steroider, får man ofta besvär med finnar, akne. Eftersom anabola steroider både är beroendeframkallande och har sinnesförändrande effekter i centrala nervsystemet borde de klassas som narkotika, och lagen bör ändras så att även bruket kriminaliseras.

Sammanlagt hittades 200 000 enheter anabola steroider och testosteron samt 80 000 enheter tillväxthormon. Anabola steroider är illegala eller reglerade bland annat i USA, Storbritannien, Australien, Argentina, Brasilien, Portugal, Saudiarabien och i många andra länder. Problem kan uppstå då anabola steroider kombineras med andra preparat som alkohol, tillväxthormoner, ephedrine, kokain eller vätskedrivande medel.

I en värld där manliga och kvinnliga kroppsideal ständigt porträtteras i medier är anabola steroider ett lätt sätt att framstå som fysiskt och sexuellt attraktiv. Om man tar anabola steroider medan man fortfarande är i puberteten kan bentillväxten hämmas genom en alltför tidig mognad av skelettet och av att pubertetens förlopp snabbas på. År 2013 ledde H G Popes studier till upptäckten att anabola steroider också skulle kunna ha en mer direkt inverkan på hjärnans funktion.

Men även om man får precis vad man har beställt kan man drabbas av oförutsedda problem. År 2009 kunde 17-årige Matthew Dears död till följd av hjärnsvullnad och organsvikt tillskrivas användning av anabola steroider. Nästan från första början var läkarna och de allra flesta användare medvetna om preparatens biverkningar.