Användningen av dopningsmedel började uppmärksammas som ett samhällsproblem i slutet av 1980-talet 5. Under 1990-talet genomfördes några riksrepresentativa enkäter bland skolelever och i befolkningen i stort 6. Cirka 1 procent av männen och nära 0,5 procent av kvinnorna uppgav att de någon gång hade använt anabola androgena steroider. Kunskap i sjukvården om dopning och dess diagnostik och behandling är fragmentarisk och spridd på olika specialitetsområden.

Symtom och biverkningar som patienten söker vård för vid missbruk (Fakta 1-3) bör föranleda misstanke och initiera vederbörlig utredning, gärna med en direkt fråga till patienten: »Tar du anabola steroider/testosteronpreparat?« Majoriteten av patienterna är regelbundet gymtränande män, 17-35 år, inte sällan med samtidigt annat drogmissbruk 2-4. Genom att injicera en låg dos anabola steroider direkt in i musklerna på äldre personer tror han att det kan ge positiva effekter såsom ökad känsla av pigghet, ökad sexlust, ökad muskelmassa och mindre kroppsfett. Både elever och personal var mycket imponerade av samtalet, även jag var och lyssnade och samstämmer med utvärderingen.

Med hormondopning menas främst dopning med anabola, androgena steroider (AAS), tillväxthormon (GH), erytropoietin (EPO) samt insulin. Syntetiska steroider framställdes första gången på 1930-talet för att behandla män med nedsatt produktion av manligt könshormon. Dessa ämnen är för erfarna killar som har överlevt minst 2 steroider kur.

Fråga gärna någon gång innan du beslutat att köpa steroider med oss. Vissa människor lider av fobi för injektioner, vissa har bara dålig information – De föreslår att orala steroider är bättre för kroppen, även om det motsatta är sant. För närvarande har vi steroider och tillväxthormoner från mer än 20 varumärken från hela världen.

Vi bestämde helt enkelt att erbjuda steroider och hormoner för tjeckiska till ett överkomligt pris. I mitt fall var det Mass Extreme, en polare från gymmet tipsade mig om den. Hos 20-30 procent av de personer som tar överstora doser av testosteron och anabola steroider uppträder under steroidanvändningen tydliga affektiva störningar som uppfyller kriterierna för psykiatrisk sjukdom, som depression, ångest, psykotiska reaktioner med hallucinationer, hypomani samt minskad kognitiv prestationsförmåga 2, 4, 6.

Steroider går inte ihop med alla varelser på jorden, och kan han inte inse detta själv så tycker jag för din egen skull att du skall hålla dig undan. Enda sättet steroider skulle vara lagligt på är om du skulle få det utskrivet utav en läkare. (4 ) Bland de aktuella undersökningarna i ämnet återfinns nätverksprojekten om dopning inom motionsidrotten, vilka samfinansieras genom 2010 års förberedande åtgärder på idrottsområdet, Fitness Against Doping (hälsa mot dopning) och Strategy for Stopping Steroids (strategi för att stoppa steroider).

För det fjärde genom att sätta rätt etikett på de blandningar som är allmänt tillgängliga på marknaden, så att det tydligt uppges att det rör sig om anabola substanser. The animals were raised using banned substances such as anabolic drugs and cortisone preparations and then slaughtered in secret. I samband med konsumtion kan narkotika, anabola medel och andra dopingmedel också anses tillhöra denna kategori.

Bara häromdagen dog en av våra bästa baseballspelare i Förenta Staterna av en hjärtattack till följd av överdriven användning av anabola substanser.